Áprilisi visszatekintő: nyárból a télbe

Míg április első napjai szokatlanul meleg korai nyárias időt hoztak, addig a folytatás hol friss havat – jellemzően a magasabb hegyekben – , hol szép tavaszi napokat hozott. Legutóbb a hét elején, azaz április 18-19-i napokon esett jelentős mennyiségű friss hó, Kaprunban 50 cm, egyes tiroli gleccsereken 60 cm.

Április 18. Kaprunban

Jön a tél: 40-100 cm friss hó

Már 2-3 hete jelezték a modellek a várható hidegbetörést, persze ilyen távlatban érdemes kellő óvatosággal kezelni az előrejelzéseket. Április végéhez képest kifejezetten hideg lesz, úgy is mondhatnánk a lehető leghidegebb szcenárió lép életbe, ún. “arctic outbreak”.

21.04.2016.ANOM2m_f108_europe Az Atlanti-Óceán felett egy meglehetősen kiterjedt magasnyomású képződmény keleti oldalán egyenes a sarkvidékről hideg levegő árasztja el Európa nagy részét. A hideg levegőnek jócskán van utánpótlása és beleütközve az Alpok hatalmas hegyeibe havazás várható. Jövő hét szerdáig 40-100 cm friss havat várunk 2000 m felett.  Az Alpok mellett a horvát partmenti hegyekben is havazhat, így a Velebitben, ahol április 19-én 15 cm hó esett.

ECM100-144

Szombattól kezdődik a havazás

Salzburg tartományban szombattól kezdődik a havazás, az eleinte viszonylag magas – 1700-2000 m – hóhatár estére 1000 méterig süllyed, vagyis a Saalbachi völgyben már este is havazhat. Vasárnapra virradóra még alacsonyabbra süllyed a hóhatár, ekkor 500-600 méteren is hóeséssel számolunk,  Salzburg tartomány egy (nagy) része befehéredhet. Hétfőn folytatódik a télies idő,  az erős északias szél időnként felszakíthatja a felhőzetet, így két havazás közt napsütés sem kizárt.

Kedden újabb csapadékzóna érkezik, előtte a délelőtt azonban száraznak és részint naposnak ígérkezik. Délután szinte mindenhol beborul, hóhatár 800-1300 m közt. Szerdán továbbfolytatódik a havazás, különösen a tartomány déli részén lehet intenzív csapadék, hóhatár 700-1000 m körül.

Mennyi hó eshet – hol lehet síelni?

Kaprun április 20-án

Ausztriában szerdáig 40-100 cm, lokálisan ennél több is jöhet. Salzburg tartományban a Magas-Tauern hegységben várjuk a legtöbb havat, ezen belül Kaprunban, ahol jó esély van 50-70 cm  friss hóra. 30-40 cm Sportgasteinben is összejöhet (a síterep csak szombat és vasárnap üzemel). Obertauernon szerényebb 20-25 cm hóra van kilátás, illetve itt már erősen szűkített a nyitva tartó pályák és liftek kínálata.

A felsorolt síterepek mellett a további osztrák gleccserek , azaz többek közt Mölltal és Tux is jó választás lehetnek. Vasárnap és hétfőn lesz a leghidegebb, 3000 méteren -15 fok körüli nappali maximumok várhatók

Milyen idő lesz a május 1-i hétvégén?

Nehéz megjósolni, várhatóan napos, de egy 1-1,5 napos havazás is benne van a pakliban.

Érdemes útnak indulni?

Az osztrák magashegységekben még bőven van hó, a gleccsereken a napokban is jókat lehetett síelni, hát még ezután. Ha porhóban, télies körülmények közt szeretnéd zárni a szezont a jövő hét mindenképpen ajánlott, a mélyhó szerelmeseinek mindenképpen!

Április 28-május 1. ajánlat

Ingyenes lécteszt, wellness, gleccsersí, freeride, örömsí, koktélshow, dj-k, zenekarok. Ajánlat ide kattintva

Szólj hozzá!

*

Az e-mail címed nem fog megjelenni.

© 2014. Síelj3000méteren.hu | Síelés Ausztriában
Top
Kövess minket: