Lassan itt van a nyár utolsó hónapja; az osztrák hegyekbe átmenetileg beköszöntött a tél. Több tartományban is havazik, helyenként a magasabban fekvő autóutakat lezárták vagy azok csak téli gumival, hólánccal járhatók

A Murau közelében fekvő Sölk hágót vasárnap reggel kellett lezárni a forgalom elől, az ok talán a nyár közepén meglepő; a havazás végett. Fehér ruhát öltöttek a stájer hegyek, hófehérben pompáznak a Schladming környéki síparadicsomok;Planai, Reiteralm és Hauser Kaibling. Sok nyaraló használta ki az alkalmat és a zöldben pompázó völgyből a télbe tettek egy kirándulást, a gyerekek önfeledten építik a hóembereket és hógolyóznak júliusban; erre talán ők sem számítottak.

Ausztria napos tartománya, a nyári turizmus fellegvára felett is megrázta Holle Anyó a dunyháit, a Sonnblicken 20 cm feletti a friss hó vastagsága, de az alacsonyabb hegyek is fehérek. A reggeli órákban több magashegységi útvonalat tisztítottak meg a hótól; folyamatosan jártak a hótolók Turracher Höhenél, a Nockalm panoráma útnál és a Grossglockner alpesi utat is takarították.

A helyi meteorológiai intézet munkatársa elmondta, a júliusi havazás bár különös, de korántsem ritka, különösen az elmúlt 10-15 évben egyre gyakrabban fordul elő.

Az osztrák lavinaszolgálat adatai alapján a salzburgi hegyekben 20-30 cm friss hó hullott, így a kapruni gleccseren és az ahhoz közeli Weißsee síterepén. Jelenleg is havazik Ausztria hegyeiben, 3000 méteren helyenként mínusz négy fokot mutatnak a hőmérők, míg 2000 méteren nulla fok körüli hőmérséklettel számolhatunk. A júliusi télnek a jövő hét közepétől érkező felmelegedés fog véget vetni.

Természetesen idén is lesz kapruni besízés, méghozzá október 20-23. közt (csüt-vas) a megszokott színvonalon, síoktatással.

Bővebb információ július utolsó hetében várható.

Szólj hozzá!

*

Az e-mail címed nem fog megjelenni.

© 2014. Síelj3000méteren.hu | Síelés Ausztriában
Top
Kövess minket: