Ha lassan is, de úgy tűnik vége lesz a szeptember eleje ót tartó vénasszonyok nyarának, amit csak időnként szakított meg egy-egy hidegfront.

A hétvégétől jelentős átalakulás veheti kezdetét; az osztrák, német, svájci meteorológiai oldalak és a hosszú távú előrejelzési modellek egy markáns hidegfront közeledtét jelzik, ami gyökeresen megváltoztathatja Közép-Európa és az Alpok időjárását.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy valósággal berobban a tél.

A kontinens északi részein már a múlt héten téliesre fordult az időjárás; havazott Skandináviában és Skóciában is, és a hideget kihasználva a hóágyúk is folyamatosan gyártják a technikai havat.

A hidegfront előszele már csütörtöktől eléri az Alpokat, de igazán majd a hétvégén teljesedik ki. A svájci NZZ az ország síkvidékeire is maximum 3-7 fokokat jelez pluszban, természetesen a magasság végett a hegyekben ennél jóval hidegebb lehet.

Úgy tűnik, megérkezik a szezon első hava az alacsonyabb területekre is; hazánk magasabb vidékein (elsősorban Mátra, Bükk) első táncukat járhatják a hópihék, a síelők és hódeszkások nagy örömére.

Az északi áramlás mellett egy, az Adria felől érkező front is kirajzolódni látszik, ha így lesz, akkor a határvonalon lévő hegyek jelentős hómennyiséget kaphatnak. Mivel Kitzsteinhorn ebből a szempontból előnyös helyen fekszik, így egyre bizakodóak vagyunk, ami a közeljövő történéseit illeti.

Mindenesetre a hóágyúk már készenlétben vannak, és amint optimálisak lesznek a hőmérsékletek elkezdik a sípályák behavazását, ráadásul ezúttal úgy tűnik, hogy a hideg mellett Holle Anyó is alaposan megrázza a dunyháit.

Szólj hozzá!

*

Az e-mail címed nem fog megjelenni.

© 2014. Síelj3000méteren.hu | Síelés Ausztriában
Top
Kövess minket: